תביעה נגד הצבא היא למעשה תביעה נגד משרד הביטחון. משרד הביטחון הוא הגוף האחראי על כל התגמולים והזכויות של מי שנפגעו בשירות הביטחון, בין אם בצבא, במשטרה או בכיתות הכוננות. את התביעה לא יכול להגיש כל אחד. באנו לעשות לכם קצת סדר בנושא הגשת התביעה
תביעה נגד משרד הביטחון
תביעה נגד משרד הביטחון היא הפעולה שעושים בשביל לקבל הכרה בפציעה או הכרה בנכות, או הכרה כמשפחה שכולה. התביעה מוגשת לקצין התגמולים והוא קובע האם היא מתקבלת או נדחית והאם היא עוברת לוועדה הרפואית. כפי שניתן להבין מהמונח, לא מדובר רק בוועדה רפואית שקובעת את התגמול, אלא בהליך משפטי שקובע האם יש קשר בין הפציעה הגופנית או הנפשית לשירות הביטחון. כיוון שמדובר בהליך משפטי, כדאי להיעזר בשירות משרד עורכי דין שמתמחה בתביעות נגד משרד הביטחון, כמו משרד עו"ד גרינברג ושות'.
מי רשאי להגיש תביעה נגד משרד הביטחון?
תביעה נגד משרד הביטחון רשאים להגיש חיילים משוחררים או חיילים בקבע עם ותק של עד חצי שנה. ניתן גם להגיש את תביעה במהלך השירות, אבל לרוב התביעה לא תידון לפני השחרור. גם כאשר מחליטים בכל זאת לדון בתביעה של חייל במהלך השירות, את התגמול ניתן לקבל רק לאחר השחרור. ניתן להגיש את התביעה גם בשחרור זמני, אירוע שקורה לעיתים בעקבות מחלה או פציעה.
הגשת תביעה על ידי חיילי קבע
חיילי קבע יכולים להגיש תביעה נגד משרד הביטחון רק במקרה שהפציעה או המחלה נחשבות מחלת שירות או חבלת שירות. כלומר הן צריכות להיות מוכרות כקשורות בקשר ישיר לשירות של החייל. לדוגמה, חייל קבע שנפצע בתאונת דרכים בזמן חופשה, לא יוכל להגיש תביעה נגד משרד הביטחון וייאלץ להגיש תביעה לביטוח הלאומי. מחלת שירות וחבלת שירות יכולות להיות תחום אפור – יש לכם אפשרות להוכיח את הקשר של הפציעה לשירות בכל מיני דרכים, לכן כדאי להיעזר בעורך דין.
מתי ניתן להגיש תביעה נגד משרד הביטחון?
תביעות נגד משרד הביטחון ניתן להגיש עד 3 שנים מיום השחרור. זאת היא תקופת ההתיישנות של התביעות, בניגוד לתקופת ההתיישנות של 7 שנים באזרחות. למרות זאת, כדאי מאוד להגיש את התביעות עד שנה מהשחרור. בנוסף, ניתן להגיש תביעה חוזרת אם חלה החמרה בפציעה כלשהי, או שהיא הובילה לפטירת החייל, אבל ניתן לעשות זאת רק אם יש כבר הכרה ראשונית בפציעה.
סיכום
מערכת הפיצויים והתגמולים של משרד הביטחון יכולה להיות מסורבלת. בניגוד למה שאנחנו חושבים, לא כל פגיעה במהלך השירות מוכרת אוטומטית, ולעיתים נדרש תהליך ארוך של הוכחות והתדיינויות מול משרד הביטחון. כאשר אתם סוחבים פציעה, נפשית או גופנית, תהליך זה יכול להיות קשה ומייאש ועל כן כדאי להיעזר באיש מקצוע מתאים בכדי לקצר ולייעל אותו.