המציאות הכלכלית במדינת ישראל מביאה אנשים למצבי קיצון רבים, הכוללים לקיחת הלוואות והגעה למצב של חבות כספים בסדרי גודל גדולים, לעיתים גדולים מדי עבור החייב שלא יכול לעמוד בהתחייבויות. במצב כזה, עלול להיפתח תיק בהוצאה לפועל, הגוף שעסוק בגביית החוב ונחשב לחומה בירוקרטית מאיימת ובלתי חדירה. במאמר זה נרכז את כל המידע הרלוונטי עבור מי שנקלע לעימות מול הגוף הנ"ל.
על קצה המזלג
לא, לא מדובר באויב כמו רשות אכיפה עוצמתית שנועדה לגבות חובות שנוצרו בדרך כלל בין נישום (החייב) לנושה (הגוף המלווה), לרבות משכנתאות, קנסות, הלוואות ופסקי דין. כאשר אנשים מגיעים למצב שאינם יכולים לעמוד בהתחייבויותיהם הכספיות, ניתן לפתוח תיק בהוצאה לפועל, מה שעשוי להתחיל את תהליך הגבייה באמצעות עיקול נכסים וחשבונות בנק והטלת הגבלות נוספות על החייב על מנת ללחוץ אותו לעמוד בהתחייבויותיו.
מדובר במעמד מלחיץ שיוצר טבעת חנק שמורכב להשתחרר ממנה. במצב כזה, מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין הוצאה לפועל שילווה את התהליך וידאג לאינטרסים של הנישום בשעה קשה כזו.
קיבלתם מכתב? כל דקה חשובה
לרוב מודיעה ההוצאה לפועל על פתיחת תיק באמצעות מכתב המגיע לבית הנישום או לעסק. כעת חשוב להבין שיש לפעול לא דיחוי על מנת לטפל בסוגייה, שכן הסכום אותו הנישום חייב ערב שליחת המכתב, עלולה לעלות בצורה ניכרת כתוצאה מהמשתנים הבאים:
- הוצאות נקיטת ההליך מבחינת הנושה וההוצאה לפועל
- גובה הריביות לרבות ריביות פיגורים על החוב.
- הפרשי הצמדה שונים.
לכן, יש לפעול במהירות על מנת למנוע מהחוב לתפוח ולשלם הרבה מעבר לתשלום המקורי.
מה האפשרויות העומדות בפני הנישום?
מרגע קבלת המכתב, עומדות בפני הנישום שתי אפשרויות- להכחיש או לא להכחיש את קיומו של החוב. מרגע קבלת ההודעה בדבר פתיחת התיק בהוצאה לפועל, לחייב יש בין 20-30 יום לפעול ולהגיב. אם הנישום אינו מכחיש את קיום החוב ואת אחריותו לשלמו, ניצבות בפניו מספר דרכי התמודדות:
- תשלום החוב במלואו- אם יש באפשרותו לשלם את כל החוב בבת אחת, מומלץ לעשות זאת בהקדם ולהביא לסגירת התיק.
- תשלום חלקי- הנישום בעצם מצהיר כי אינו מסוגל לשלם את מלוא החוב בתשלום אחד, ומגיש בקשה לפריסת החוב, או לחלופין- מבקש לערוך חקירת יכולת בו ניתן להוכיח כי אינו יכול לשלם את כל החוב, מה שיוביל למציאת פתרון חלופי בחלק מהמקרים.
- חוסר יכולת לשלם- במצב כזה מצהיר החייב על מצב של חדלות פירעון (פשיטת רגל) וייצא לתהליך של שיקום כלכלי שבסופו תתבצע מחיקת חובות.
הכחשת החוב
אם הנישום מכחיש את קיומו של החוב, יכול להגיש התנגדות לתשלום החוב או חלקו, להתנגד לתביעה נגדו באמצעות נימוקים מהותיים או טכניים או לערער על פסק הדין. בשל העובדה שמדובר בהתמודדות מול גורם עוצמתי כמו ההוצאה לפועל, חשוב להיעזר בשירותיו של עורך דין הוצאה לפועל מקצועי ואמין.